Andreas Möller

Baptism och andra vardagskänslor

Konvojen ”Ship to Gaza” attackerad

Nu rapporteras att konvojen ”Ship to Gaza”, som skulle leverera nödhjälp till Gazaremsan (och samtidigt utmana Israels blockad mot Gaza – det får vi inte glömma i sammanhanget), attackerats av Israelisk militär. Vissa rapporter talar om över 10 döda aktivister, och att attacken skedde på internationellt vatten. Om det senare stämmer, är det ett brott mot internationell lag. Och självklart – om uppgifterna om att människor ombord på skeppen dödats stämmer är det skamligt.

Vissa rapporter ger vid handen att några aktivister attackerade soldaterna med tillhyggen, vilket förstås inte hjälper till. Men vad gjorde soldaterna där över huvud taget? Självklart är det så att ”Ship to Gaza” hade två syften – det ena var att leverera humanitär hjälp till folket i Gaza, medan det andra var att bryta blockaden så att Gaza kan få ta emot varor och förnödenheter direkt, istället för som nu via Israels filter eller som smuggelvaror via tunnlar från Egypten. I den meningen är förstås ”Ship to Gaza” en politisk aktion – men det kan aldrig få rättfärdiga våld och dödande.

Enligt uppgift kommer nu fartygen föras till den israeliska hamnstaden Ashdod, där det redan finns ett interneringsläger förberett för aktivisterna. Jag har svårt att se hur det ska kunna komma något gott ur detta, vare sig för Israel eller folket på Gazaremsan… De enda som tjänar på detta är nog Hamas, tyvärr. 😦 Någon ”seger för hela Gaza” som MUF-ordföranden Niklas Wykman kallar det är det definitivt inte…

Media: AB 1 2 3 4, CNN, DN, SvD

3 svar till “Konvojen ”Ship to Gaza” attackerad

  1. Benny Fhager 31 maj 2010 kl. 12:44

    Andreas
    Jag tror Israel har gjort en grov felbedömning. Man försvagar sin ställning internationellt. Om det var internationellt vatten var det brott mot folkrätt. bedrövligt agerande. Doftar prestige och oförmåga att se humanitärt.
    Benny Fhager

  2. David Axelsson 31 maj 2010 kl. 13:38

    Måste faktiskt säga att jag tycker det är hela operation ”ship to Gaza” som doftar prestige och oförmåga att se umanitärt.
    Israels agerande i denna situaton är helt oacceptabelt men jag tycker även ”ship to Gaza” är ett onödigt provocerande projekt. Tyvärr är de enda vinnarna de mörka krafterna på båda sidorna.
    Det måste finnas andra sätt att arbeta för humanitär hjälp och fred i regionen.
    Hur stor är förresten de omkringliggande arabiska staternas hjälp och engagemang för den palestinska befolkningen?
    /David Axelsson

  3. Anna-Karin Holmberg 03 juni 2010 kl. 11:30

    Ulf Ekman har (såklart) en annan vinkel på det hela…
    http://ulfekman.nu/2010/06/01/skeppen-till-gaza/
    Jag håller inte med honom men det är intressand att se saken från ett annat håll också…

Lämna en kommentar