Andreas Möller

Baptism och andra vardagskänslor

Existensmaximum

Begreppet ”existensminimum” tror jag de flesta av oss känner till, men i ”Tankar för dagen” i P1 hörde jag häromdagen prästen Håkan Sandvik tala om att vi borde införa ett ”existensmaximum” också. En slags rimlighetens gräns för hur mycket en människa egentligen behöver tjäna… Jag kunde inte undgå att göra kopplingen till den aktuella debatten (”drevet”, kanske någon skulle säga) om hur politiska ledare använder de olika ekonomiska förmåner som står dem till buds.

Självklart kan det vara intressant att utreda sakfrågan – har Håkan Juholt med vett och vilje, och med syfte att göra sig en hacka, anmält fel bostadskostnad och dubbelrapporterat ett par resor? Men det verkar inte riktigt så enkelt, särskilt med tanke på att Riksdagsförvaltningen först så sent som i måndags (dvs efter att hela kaoset dragit igång) förtydligat reglerna (läs mer om det här, om du är nyfiken).

Men jag skulle vilja se hela diskussionen från ett annat perspektiv. Och det handlar om att inte i första hand fråga sig vad som är tillåtet och korrekt ifyllda papper, utan att istället fokusera på vad som är rimligt. Om man – som i det aktuella fallet – har guldkort på SJ, är det då rimligt att istället på riksdagens bekostnad hyra en bil för att åka till jobbet? Borde inte någon i riksdagsförvaltningen säga ”det där får du stå för själv”?

Systemet med övernattningslägenheter och fria tågresor (flyg i vissa fall, där ledamoten bor långt bort) är i grunden sunt – det handlar om att man ska kunna sitta i riksdagen även om man inte bor i Stockholm. Men det som också har hänt längs vägen är att riksdagslönerna skenat iväg långt över de lärarlöner de från början var kopplade till. Och då ligger frågan där och skaver… hur mycket behöver man egentligen? Var borde ”existensmaximum” ligga?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: