Andreas Möller

Baptism och andra vardagskänslor

Lite söndagsläsning

Tittade på minnesgudstjänsten från Oslo på förmiddagen, och det var en mycket värdig och varm gudstjänst. Statsminister Stoltenberg höll ett starkt tal, och citerade en av överlevarna från Utöya, som i en intervju med CNN sagt (fritt citerat):

Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla tillsammans kan visa!

Om något gott kan komma ur de senaste dygnens händelser, ber jag att det ska få vara just det.

Efter lite kaffe hos grannarna (tackar!) har de senaste timmarna ägnats åt läsning av Anders Behring Breiviks manifest. ”Läsning” är kanske väl starkt uttryckt, men jag har i alla fall scrollat mig igenom alla 1500 sidorna. Det är svårt att veta vad man ska säga om det… Till att börja med verkar det som om stora delar av textmassan är klipp-och-klistra från andra källor (bland annat UNA-bombarens manifest!). Hade jag läst detta förra veckan hade det mest verkat skrattretande – en ordensgemenskap av moderna korsriddare, komplett med gradbeteckningar, uniformer och utmärkelsetecken (tydligen friskt lånade från alla möjliga olika befintliga uniformer), med uppgift att eliminera kulturförrädare och etablera ett nytt Europa, fritt från främmande kulturer och raser. Och fritt från demokrati, om jag läst rätt. Som sagt, förra veckan hade det varit lätt att avfärda det som ett slags skruvat rollspel. Men med de senaste dagarnas händelser i färskt minne, får det en helt annan dimension…

Dokumentet innehåller en lång utläggning om Europas moraliska och kulturella förfall, där problemet beskrivs i termer av massinvandring, islamisering och multikulturalism. Lösningen är också välkänd: ut med alla som inte omfattar den rätta kulturen… I den rätta kulturen ingår kristendomen, fast som sagt mest dess kulturella komponenter. Breivik menar inte att man måste vara troende kristen, så länge man – i likhet med han själv – bekänner sig som kulturellt kristen (dvs står för den traditionellt kristna kulturen). I den delen känns stora delar av både retoriken och argumenten igen från andra kulturkonservativa och/eller nationalistiska rörelser och politiska partier. Det är en gradskillnad, självklart, men inte någon egentlig artskillnad i den delen.

Själva ordenssällskapet han talar om förefaller vara på riktigt – åtminstone i så måtto att han nämner andra personer som han varit i kontakt med. Det finns också en hemsida för sällskapet (även om den är ganska mystisk och lika gärna skulle kunna vara ett skämt). Men frågan kvarstår: var idén och viljan att genomföra den här sortens angrepp på samhället helt Breiviks eget påfund, eller finns det fler därute?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: