Andreas Möller

Baptism och andra vardagskänslor

Börjar tröttna lite på detta ”antingen eller”…

Läste nyss i DN om en internationell undersökning (direktlänk) där drygt 18.000 människor i 23 länder fått svara på frågor om sin tro. Att 51% säger sig tro på Gud eller någon sorts högre väsen förvånar inte – möjligen känns siffran lite låg, till och med. Totalt sett var det också betydligt fler som var osäkra (30%) än som var säkra på att de inte tror (18%). Skillnaderna är förstås enorma mellan olika länder – i Indonesien och Turkiet tror över 90% på Gud eller någon sorts högre väsen, tätt följda av Brasilien (84%) och Sydafrika (83%). Sverige utmärker sig i andra änden av skalan – 37% av de tillfrågade svenskarna sade sig inte tro på någon Gud.

En annan fråga som ställdes var hur man ser på skapelsen, och det var där jag blev lite trött… De svarsalternativ som fanns var att man antingen definierar sig som ”kreationist” eller ”evolutionist” – dvs att man antingen tror på Gud som skapare eller på Darwins evolutionslära. Om man försökte svara något som låg lite mitt emellan – till exempel att evolutionen mycket väl skulle kunna vara sann, men att det är Gud som ligger bakom, eller att man tror på bägge två på något sätt – hamnade man i facket ”osäkra”. Varför måste det alltid vara ”antingen eller”?

Jag har själv aldrig riktigt sett någon konflikt mellan de två berättelserna – för mig ger de svar på två helt separata frågor. 1 Mosebok 1 är en minst sagt rudimentär beskrivning av skapelsens ”hur” – där är nog både Darwin och framför allt modern vetenskap mycket träffsäkrare. Men bibelns skapelseberättelse är mycket specifik när det gäller de andra stora frågorna ”vem?” och ”varför?” – frågor som naturvetarna avsiktligt inte ens brukar närma sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: